Ülkemizde yaşlı nüfusun artması ile birlikte hastalık oranında da ciddi bir artış gözlenmiştir. Araştırmalara göre 65 yaşın üstünde 4 milyona kadar insan ülkemizde yaşamakta olup yetersiz ve yanlış beslenmeye bağlı olarak bu kişilerde ciddi hastalıklar görülmüştür. Son zamanlarda tüm dünyayı etkileyen obezitenin yanı sıra kalp hastalıkları, diyabet, osteoporoz ve felç gibi hastalıklar yaşlı nüfusu tehdit ediyor. Güzel bir yaşlılık geçirmenin yolu gençlikte dengeli ve doğru beslenmekten geçer. Peki yeterli beslenme deyince ne anlıyoruz? Dengeli beslenebilmek süt gurubunda, et grubunda, sebze ve meyve grubunda ve tahıl grubunda olan ürünlerin yeterli miktarda alınması ile gerçekleşir.
Sayılan besinlerin tüketilme miktarı belirlenirken kişinin yaşı, fiziksel özellikleri, günlük hareket miktarı göz önünde bulundurulur. Aslında uzmanlar az ve çok yemek yerine mideyi rahatsız etmeyecek şekilde sık ama az beslenmenin daha doğru olacağını söylemektedirler. Doğru beslenebilmek için günlük harcanan enerji ile alınan kalori arasında bir denge bulunmalıdır. Çok yağlı yiyeceklerin vücuda bir faydası olmadığı gibi vücut için bir yük de oluşturabilmektedir. Peki, yaşlılık döneminde nasıl beslenmelisiniz?
- Kırmızı et yerine daha sağlıklı olduğu için beyaz ete yönelebilirsiniz.
- Vücudunuz ihtiyaç duyduğundan haftada birkaç kez balık yemeye özen gösterin.
- Hayvansal yağlar yerine tamamen bitkisel yağlar tüketmeniz yerinde olacaktır.
- Aldığınız besinlerin organik olmasına özen gösterin. Bu yaşlarda yapay aromalar, trans yağlar ve kimyasal maddeler oldukça tehlikelidir.
- Hamur işi yerine daha hafifi olan sütlaç gibi sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Çünkü şekerli besinler bu süreçte kan şekerinizin yükselmesine yol açabilir.
- Haftada 5-6 porsiyon sebze yemeği ve birkaç porsiyon da tahıl yemekleri tüketilmelidir.
- Kızartmalar yerine daha sağlıklı olduğu için buğulama veya haşlama tercih edilmelidir.
- Yaşınıza uygun, sizi çok fazla yormayacak egzersizlerin ve günlük yürüyüşlerin de yapılması gerekir.
- Yaşlı insanlarda ani ölüme neden olan tuz tüketimi olabildiğince azaltılmalıdır.
- 65 yaşın üzerinde olan kişilerde günlük su ihtiyacı daha fazladır. Bu sebeple günde birkaç litre su tüketmeye özen gösterin.
- Herkes için zararlı olan alkol ve sigara bu yaşlarda çok daha tehlikeli olduğundan bu tarz zararlı alışkanlıklarınız varsa bir an önce vazgeçmelisiniz.