Detoks

Detoks Nedir?

Belirli aralıklarla vücudumuzu kirden ve toksinlerden arındırmaya ihtiyaç duyarız. Çünkü yaşamın stresi, zararlı beslenme alışkanlıkları, alkol ve sigara, hava kirliliği ister istemez vücudumuzun da yıpranmasına ve kirlenmesine yol açar. Bu sebeple onu temizleyerek yenilenmesine katkıda bulunabiliriz. Aslında tüm insanlar az ya da çok dinlenmeye, temizlenmeye ve arınmaya ihtiyaç duyar. Detoks işte bu noktada devreye girerek bize yardım eder. Şu belirtileri yaşıyorsanız sizin de detoksa ihtiyacınız var demektir:

  • Sürekli yorgunluk hali,
  • Baş ve sırt ağrısı,
  • Sürekli hastalanma ve grip olma,
  • Kas ve eklem ağrıları,
  • Sindirim sistemi sorunları,
  • Göğüs ağrısı ve hırıltı,
  • Beslenme bozuklukları,
  • Urunda kaşıntı ve öksürük,
  • Depresyona girme ve ruhsal sıkıntılar,
  • Bulantı ve kusma,
  • Hazımsızlık çekme,
  • Kabızlık,
  • Ağızda koku oluşumu,
  • Ateş ve uykusuzluk.

Detoks yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

Detoks yaparken özellikle soluduğumuz havanın temiz ve sağlıklı olmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü aldığımız her nefeste sağlık kazanmalıyız.

Detoksun vücuda daha fazla fayda vermesi için kandaki oksijen miktarı artmalı. Çünkü bilinen en büyük antioksidan oksijendir. Toksinler vücuttan atılırken mutlaka oksijenle birleşir. Gerekirse vücuttaki oksijeni artırmak için çeşitli takviyelerde de bulunabilirsiniz.

Toksinleri atmak için başladığınız süre boyunca vücuda bu maddelerin girişini de engellemelisiniz. Özellikle içilen sudaki Ph dengesine özellikle dikkat edilmeli.

Vücut sıvılarında oksijen kadar alkalik de olmalıdır. Ancak bu sayede vücutta enfeksiyon gelişimi olmaz ve mikroplar da etkisiz kalacağından vücuttan kolaylıkla atılabilir.

Evde detoks nasıl yapılır?

Detoks diyetlerine baktığımızda çok farklı türleri ile karşılaşıyoruz. Kiminde sadece bir tane meyve yenirken kimisi ise daha karmaşık ve çeşitli. Yalnız detoksa başlamadan önce mutlaka bir doktor kontrolünden geçmeniz ve doktorunuzun önerilerine kulak vermeniz önemli. Yinedetoksyapacağım diye tek tip gıdaları almaktan da kaçınmalısınız. Çünkü bu tarz programların yarardan çok zararı olabilmektedir. Evde detoks yaparken şu konulara dikkat etmelisiniz:

Besinleri pişirirken:Detoks yaparken besinler kızartmak yerine haşlamalı ya da ızgara yapmalıyız. Çünkü kızartma ile yağın içeriğindeki bazı maddelerin biçim değiştirmesi sonucu toksin maddeler ortaya çıkar. Yine yemek yaparken teflon yerine cam veya porselen kapları tercih etmelisiniz.

Deterjan alırken: Kullandığınız el sabunundan banyoda sürdüğünüz duş jeline kadar her bir ürünün kimyasal olmamasına bitkisel içerikte bulunmasına özen gösterin.

Deniz suyu kullanımı: Deniz suyunun içindeki mineraller vücut için oldukça faydalıdır. Bu sebeple vücut asitlerinizi dengede tutmak adına deniz suyunun mucizevi etkisinden yararlanabilirsiniz. Eğer yaz ayınaysanız bol bol yüzerek vücudunuzu arındırabilirsiniz.

Oksijen alımı:Detoksun en önemli unsuru oksijendir. Çünkü kandaki toksinler ancak oksijenle birleşerek vücuttan atılır. Bu sebeple detoks programınız devam ederken oksijen açısından zengin yerlere giderek dağ havası alabilirsiniz.

Detoks sıvıları: Beyaz ve yeşil çayın antioksidan özelliği oldukça fazladır. Bu sebeple bunlar başta olmak üzere diğer bitki çayları içerek de vücudunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Banyo yapmak: Banyo vücutta deri üzerinde biriken toksinleri atmak için en ideal yöntemlerden birisidir. Çünkü gün boyu ter yolu ile vücuda ulaşan bu maddeler birikerek bizi etkilemeye başlar. Yine banyo sırasında lifle yapacağımız masaj sayesinde de ölü derilerden kurtulabiliriz. Bu masajlar vücuttaki oksijen oranını da artırır.

Vitamin ve minerallerin önemi: Detoks devam ederken vücuda destek vermek için çinko, kalsiyum ve vitamin ve mineralleri de hap şeklinde alabilirsiniz.

Detoksun etkisini artırmak için:

Sabah kalkar kalmaz ılık bir suya bir yemek kaşığı sirke ekleyerek için. Yemekleri yaparken ve yerken bol bol sarımsak ve soğan tüketmeye dikkat edin. Kırmızıbiberde de detoks etkisi vardır. Vücudu arındıran beyaz ve yeşil çayı, zencefil ve papatya çaylarını bol bol için.