Kış günlerinde soğuklardan korunmak için vücudumuz yağ depolayarak kendince bir savunma mekanizması uyguluyor. Vejeteryan beslenme alışkanlığı olan kişilerin karbonhidrat tüketimi fazlaymış gibi görünse de aslında doğru ve dengeli bir şekilde öğünler planlanırsa bu şekilde de kişi iyi bir kilo kaybı yaşayabilir. Et ürünleri yerine daha çok bitkisel menşeili besinleri tercih eden kişilere vejetaryen adı verilmektedir. Bazı vejetaryenler bitkisel besinlerin yanı sıra süt, yoğurt gibi gıdaları da tüketmektedir. Veganlık ise vejetaryen şeklin bir üst kademesi ve daha katı olanıdır. Bu kişiler et ve ürünlerini de yemezler. Yani süt, yoğurt, bal gibi besinler de diyet programlarında yer almaz.
Vegan beslenmenin yan etkileri:
Bu tarz beslenmenin en büyük yan etkisi B12 vitamini eksikliğidir. Bu vitamin sadece hayvansal gıdalarda bulunduğundan sinir sistemi rahatsızlıkları ve özelikle kansızlık ortaya çıkabilir. B12 vitamini diğerlerinden ayıran özelliği depo dolduğundan 5 yıl idare edilebilmesidir. Yine kişi dışarıdan tabletlerle de eğer eksiklik çıkmışsa vitamin desteği alabilir.
Veganlık zayıflatır mı?
Eğer besinleri alırken karbonhidrat ve protein alımını dengelerseniz vegan beslenme ile zayıflamayı başarabilirsiniz. Bu yaşam tarzının karbonhidrat ağırlıklı olduğunu söyleyen bu yüzden şişmanlattığını iddia eden kişilere rağmen doğru beslenme ile zayıflamanın mümkün olduğu söylenebilir. Veganların en büyük avantajı yüksek kalorili yiyecekler almamalarıdır. Dondurma, hamburger, yağlı ürüneler onların beslenme rutinlerinin dışında yer alır. Eğer kişi makarna, cips gibi yüksek kalorili yiyecekleri de tüketmezlerse kolaylıkla kilo verebilirler. Öğünler arasında meyve tüketimi, tam tahıllı yiyeceklerin seçilmesi, et almadıkları için protein ihtiyacının başka besinlerden karşılaması kişinin diyeti için faydalı olacaktır.
Vegan olsun olmasın porsiyonları büyük seçen, yağ oranını artıran herkes kolayca kilo alabilir. Bir de buna hareketsiz yaşam eklendiğinde beslenme çeşidine bakılmaksınız kişinin vücudunda yağ oranını artacağını kolaylıkla söyleyebiliriz. Bu yüzden diyetinize mutlaka her gün en az 30 dakika egzersizi ve yürüyüşü de eklemelisiniz. Veganlığın artması ile birlikte yüksek kalorili vegan yemekleri ilgi görmeye başladı. Bu sebeple kişinin mutlaka aldığı gıdaların kalorisini öğrenmesi ve günlük kalori miktarını dengede tutması önerilir.
Vegan beslenme şekli bazen kişiye doğuştan gelirken bazen de insanlar hayvanlara duydukları saygı ve sevgiden dolayı bu yaşam şeklini benimsemeye başlar. Nasıl başlanmış oluşa olsun, yemeklerinizi seçerken ilk başat sağlığınızı da düşünmeli ve tahlillerinizi aralıklarla düzenli şekilde yaptırmalısınız.