Kış günlerinin soğuk havasında vücut ısımızı sabit tutmakta zorlanırız. Vücut ısısının düşmesi sonucunda hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Kışın en çok yaşlılar ve çocuklar yine hamileler ve çeşitli hastalığa sahip kişiler daha fazla etkilenmektedir. Kışın beslenmemize dikkat ederek daha az üşüyeceğimizi ve vücut ısımızın artabileceğini biliyor musunuz? Beslenme o kadar önemli bir eylemdir ki sadece karın doyurma amacı taşımaz. Bundan çok daha da fazla bir anlama sahiptir. Beslenme ile kişi hastalıklardan korunur, sağlık kazanır, yaşlanma etkileri bile bu sayede gerileye bilmektedir. Kışın doğru ve sağlıklı gıdalar alındığında vücut direnci artmakta ve bağışıklık sistemi de güçlenmektedir.
Kışın hangi besinlere ihtiyaç duyarız?
Bağışıklık sistemi ile vücut ısısı arasında doğrudan bir ilişki var. Vücut soğumaya başladıkça bağışıklık sistemi de yavaşlamaktadır. Bu sebeple grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar en çok kış aylarında görülür. Soğuk havalarda demir ve protein içeren besinlere ağırlık vermelisiniz. Yumurta, baklagiller ve peynirin yanı sıra demir içeren ciğer ve kırmızı et de mutlaka tercih edilmelidir. Bu sayede metabolizma da hızlanarak vücut ısısı artmakta ve soğuğa karşı vücut bir kalkan oluşturmaktadır. Yine kışın yenilen tarçın, pekmez, acı biber, karabiber, kuru üzüm gibi gıdalar da vücut ısısını dengeler.
Kışın baharat tüketimi:
Baharatların yenildikleri andan itibaren vücut ısısını artırma özeliğine sahiptir. Özellikle karabiberde bulunan piperin maddesi vücutta sinir sistemi ile ilgili yapıyı uyararak ısısının artmasına yardımcı olur. Yine baharatlar içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Bu sebeple öksürük gibi sorunları olan kişilere bala karıştırılmış karabiber yemeleri tavsiye edilir.
Antioksidan etkisi ile vücudu mikroplara karşı koruyan tarçın da kışın tüketilmelidir. Çünkü tarçında vücut ısısının yükselmesini sağlayan maddeler bulunmaktadır.
Özellikle soğuk algınlığındaannelerimizin ilk aklına gelen gıda olan ıhlamurun gerçekten de koruyucu bir özelliği var. Ihlamurda bulunan bazı maddeler vücuda giren virüsleri ve mikropları öldürmekte oldukça etkili. Bağışıklık sistemini de güçlendiren ıhlamuru demleyerek çay şeklinde tüketebilirsiniz.
Yine öksürük ve boğaz enfeksiyonlarında etkili olan zencefil de üşüme hissinin kaybolmasında etkilidir. Zencefili demleyerek tüketebileceğiniz gibi yemeklere de koyabilirsiniz.
Her ne kadar herkes tercih etmese de acı biberin faydaları saymakla bitmiyor. Acı biberin en büyük özelliği metabolizmayı hızlandırması. Yoğurdun içine katılan kırmızıbiberin zayıflamaya etkisi de zaten bu özelliğinden dolayı gelmektedir. Acı biber kışın çok tüketilirse hastalıklara karşı da koruyucu olabilir.