Diyet

Karbonhidrat Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?

Her besinin bir karbonhidrat değeri vardır. Genelde vücuda fazlası alındığında en çok zarar verenlerde karbonhidratlardır. Hatta karbonhidrat çoğu zaman komple kesilmesi gereken bir şey olarak değerlendirilir. Her neyse ben diyet yapılırken asla herhangi bir şeyin kesilmesi taraftarı değilim. Her besinin karbonhidrat değerine internetten bakabilirsiniz. Mesela bir dilim ekmeğin karbonhidrat değeri 7 puandır, bir dilim peynir 1 puana, bir yumurta 1 puana sahiptir vs. Burada asıl olan, kilo vermek isteyenlerin günde 30 karbonhidrat puanını geçmemesidir. Kilosunu korumak isteyenlerin 70 karbonhidrat puanını geçmemesidir.

Dikkat etmemiz gereken bir iki püf nokta var ben bunlardan bahsedeceğim. Öncelikle sabah kahvaltısını çok sağlam yapmak gerektiği söylenir ancak burada vücudun en ayık olduğu en aktif olduğu saatleri baz alarak yemeklerimizi yiyeceğiz. Bu demek oluyor ki öğlen vakti bizim karbonhidrat puanlarının çoğunu öğlen yemeğimizde tüketmemizdir. Sabah kahvaltısında olabildiğinde az karbonhidrat tüketeceğiz hatta ekmeği kesmeye çalışacağız elimizden geldiğince. Akşam yemeklerinde ise 0 karbonhidrat ile günü kapatmaya çalışacağız.

Akşam yemeklerinde genelde çorba tercih edeceğiz ama bu çorba yağsız olmalı. Mercimek çorbası bu diyet için oldukça uygun fakat yapılışı çok önemli. Patatesli, havuçlu, tereyağlı mercimek çorbasından bahsetmiyorum. Soğan, mercimek ve eğer seviliyorsa kimyonlu mercimek çorbasından bahsediyorum. Kimyon metabolizmayı hızlandırdığı için gece boyunca hazmın devam etmesine yardımcı olacaktır.

Meyveler olarak birkaç noktaya değinmek istiyorum. Öncelikle beyaz meyvelerden olabildiğince kaçacağız. Mesela kavun değil de karpuz seçeceğiz. Armut değil de kiraz seçeceğiz. Yani koyu renkli meyvelere yöneleceğiz.

Öğünlerinizi yerinde yapıyorsunuz. Yemeklerinizi karnınızı güzelce doyuracak şekilde yiyorsunuz ama öyle zaman geliyor ki çok acıktığınızı hissediyorsunuz; o zaman ne yapıyoruz? Sarı leblebi taşıyoruz yanımızda. Bir avuç sarı leblebi yiyoruz üzerine kocaman bir bardak su içiyoruz. Bunu doyana kadar tekrar ediyoruz. Kendimize sınır koymuyoruz. Yeteri aklınıza açlık düştüğü anda bunu yapın ki başka şeyler midemize girmeden önce leblebi girsin. Leblebi kuru olduğu için midenin açlık sıvısını emer. Su da şişkinlik verdiği için doydum hissi beyne ulaşmış olur. Ama ne olur bir 20 dakika beklemeden yemek yemeyin. Bu taktiği yemek yemeden öncede uygulayabilirsiniz daha az yemek istiyorsanız ama zaten kimse size az yiyin demeyecek. Sadece karbonhidrat puanlarına dikkat etmeniz gereklidir.

Son olarak tatlı canımız çekerse çikolata veya bisküvi yemeyeceğiz. Gün kurusu yiyeceğiz ve üzerine kocaman bir bardan su içeceğiz. Bunu tatlı krizimiz geçene kadar devam ettireceğiz. Ama kesinlikle karbonhidrat diyetimizi bozmuyoruz.

Şimdi yazımı bitirirken size küçük bir bilgi vermek istiyorum. Kesinlikle ve kesinlikle diyetteyim demeyeceksiniz arkadaşlar. Vücut her diyetteyim, yemek yememeliyim, doymalıyım gibi düşüncelere bürünürse 40 mg kortizon salgılıyormuş. Yanı boşu boşuna vücut durduğu yerde eritmesi gereken karbonhidratları yağ deposuna çeviriyor. Yani yok yere kilo alıyorsunuz.