Sindirim sistemi denilince ilk akla gelen organ elbette bağırsaklar dır bağırsaklarda ince olan emilimden kalın olan ise atıkların boşaltımın dan sorumludur. Son zamanlarda bilim adamlarını en çok düşündüren ve üzerinde araştırma yapmaya iten bağırsaklar, günümüzde kilo alımından ruhsal sıkıntılara kadar birçok problemin birebir nedeni olarak görülmektedir. Bağırsaklarda bulunan bakteriler yemeklerin sindirilmesi ve atılmasında önemli bir rol oynar. Her ne kadar kilo alımı daha çok hareketiz yaşama ve yeme bozukluklarına bağlansa da bağırsak problemleri de obezitenin en büyük nedenlerinden birisidir.
Bağırsak florasının görevleri nedir?
Bağırsağın içinde vücudumuzda bulunan hücrelerin 10 katı kadar bakteri bulunur. Bu bakteriler doğumdan sonra hemen oluşmaya başlar ve bağırsaklarda emilemeyen besinlerin sindirilmesi işlevini görür. Bağırsak florası sayesinde bağışıklık istemi güçlenirken, metabolizma hızını bile bu flora belirliyor. Bağırsak florası iyi çalışırsa hastalıkların vücuda yerleşmesi engellenirken zararlı bakterilerin de önü kesiliyor.
Bağırsak florasını bozan etmenler:
Bağırsak florasının bozulmasının en büyük sebebi yeme alışkanlıklarımızın değişmesi. Yağlı, zararlı, hazır gıdaların çokça tüketilmesi, tek tip beslenme bağırsakların olması gerektiği gibi çalışmasına engel oluyor. Yine son zamanlarda yaygınlaşan antibiyotik kullanımı da bağırsak florasının bozulmasının baka bir sebebi olarak gösterilebilir. Bağırsak florası bozulduğunda insanlar çok daha çabuk ve hızlı bir şekilde kilo almaktadır. Eğer çok fazla kızarmış ürün tüketiyor, lifli gıdalardan uzak duruyor, yanmış yağlarla yapılmış besinleri yiyorsanız bağırsaklarınız da ki faydalı bakterilerin sayısını azaltıyorsunuz demektir.
Sağlıksız bağırsaklar neden kilo aldırıyor?
Bağırsak florası bozulduğunda kişideki iştah artışına ve açlık hormonlarındaki yükselmeye bağlı olarak kişi daha fazla yemeye ve dolayısıyla hızla kilo almaya başlıyor. Kilolu insanlar üzerinde yapılan araştırmalar bu kişilerde bağırsaklardaki yararlı bakteri sayısının ciddi oranda azalmış olduğu ortaya çıkmaktadır. Bağırsak florası düzene girdiğinde açlık hormonları düşerken tokluk hormonları ise yükselmeye başlıyor. Bağırsak florası bozulduğunda besinlerin dindirilme kalitesi düşerken atıklar uzun süre bağırsaklarda kalıyor. Bunun sonucunda da normal bir bireyle aynı şeyi yeseniz bile bağırsaklarda sindirilme süresi uzadığından daha fazla kalori almış oluyorsunuz.
Sağlıklı bağırsak florası için;
Beslenmenizde bağırsaktaki faydalı bakterileri artıran probiyotiklere yer verin. Bunun için kefir ve yoğurt, turşu, soğan, sarımsak ve muz yiyebilirsiniz. Eğer eczaneden probiyotik takviyesi alacaksanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız; çünkü özellikle bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklarda probiyotik kullanımı önerilmez.
Fazla şekerden, tuzdan ve kızartma yoluyla elde edilmiş besinlerden kaçının. Çünkü bu tarz gıdalar sindirim sisteminin düşmanıdır. Lifli gıdaları tüketerek günlük posa ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Sebze yemeklerine ağırlık vermeli, badem ve ceviz gibi faydalı besinlerden tüketmelisiniz.
Bol bol su içen kişilerde zararlı mikrop ve bakteriler vücuttan uzaklaştırılmaktadır. Su tüketimini kilonuza göre ayarlayabilirsiniz. Çünkü kilo başına tüketmeniz gereken su miktarı 30-40 mg’dır.
Toksinleri vücuttan atmak ve sağlık kazanmak için yürüyüşe çıkın, egzersiz yapın veya günlük hareket sürenizi artırın. Unutmayın ki hareketsiz bir yaşam sonucunda kilolu bir vücut, hantal bir gövde ve toksinlerle yorulmuş bir bünyeden başkasına sahip olamazsınız.