Son yılların en büyük problemi olan obeziteyi hareketsiz yaşamın yanı sıra dengesiz ve yanlış beslenme de tetikliyor. Alınan kilolara sadece fizyolojik problemleri değil aynı zamanda ruhsal sıkıntıları da ortaya çıkarıyor. Aldığı kiloları hızla vermek isteyen kişiler sağlıksız diyetlere vücudu bitirecek ve yoracak egzersizlere baş vuruyor. Bunun sonucunda ortaya çıkan ise sağlığını kaybetmiş, yaşama sevinci tükenmiş, fiziksel açıdan hasta ve ruhsal açıdan mutsuz bireyler.
Dengesizbeslenme ve kilo alma sonucunda birçok hastalığın meydana çıktığını görüyoruz. Hepsi de yeme bozukluğu ile alakalı. Kötü olan ise bu hastalıkların çoğunun artık çok küçük yaşta çocuklarda bile görülebilmesi. Elbette bunda zayıflığa övgüler düzen ve yeme alışkanlıklarını yanlış yönlendiren medyanın da rolü büyük. Yeme bozuklukları içinde en dikkat çekenlerden bir tanesi de aşırı yeme sendromu. Bu sendromda kişi aç olmasa bile yemeye başladığında doyduğunu anlamdan tıkanırcasına yemek yemektedir. Bu hastalığın belirtileri şunlardır:
- Olması gerekenden çok daha fazla yemek.
- Yemeği çok hızlı bir şekilde tüketmek ve kısa sürede karnı şişecek kadar yemek yeme.
- Kişinin sürekli aç olması veya açlık hissetmese bile sürekli yeme isteği duyması.
- Kişinin daha sonra rahatsız olacak kadar yemek yemesi.
- Her yemekten sonra pişmanlık duyma, kendinden nefret etme.
- Çok yemek yediği için kişinin başkasının yanında yemek yemeden çekinmesi.
Bu sendromu yaşayan kişiler olması gerekenden çok daha fazlasını yedikleri için sürekli kötü hissetmektedir. Çok hızlı bir şekilde kısa sürede midenin alabileceğinden fazla yemeği tüketirler. Bu durum haftada birkaç kez tekrarlanabilmektedir.
Aşır yeme sendromunun sonucunda;
Kişi bu sendromu yaşıyorsa kısa sürede kilo alabilmekte ve yine sağlık sorunlarıyla yüzlemek zorunda kalabilmektedir. Aşırı yeme sonucunda kişi ileriki yaşlarında önemli sağlık sorunları yaşar. Yine vücut dengesi bozulduğunda mide ve bağırsak sendromlarıda oluşabilmektedir. Obezitenin en önemli sebeplerinden birisi de bu hastalıktır. Zayıflamak isteyen kişiler bu seferde yemek yememe hastalığına yakalanabilirler. Aşırı yerken genellikle hazır gıdalar, kalorisi yüksek besinler tüketilir. Bunun sonucunda da:
- Şeker Hastalığı
- Hiperlipidemi
- Tansiyon Hastalığı
- Kalp ve Damar Hastalıkları
- Safra kesesi ve böbrek taşları
- Kısırlık
- Adet düzensizlikleri
- Sindirim sistemi sorunları ortaya çıkar.
Aşırı yeme sendromu nasıl tedavi edilir?
Bu konuda diyetisyen ve doktorların yanı sıra psikolog ve psikiyatrlar da birlikte çalışmalıdır. Çünkü bu durum sadece fiziksel değil aynı zamanda da ruhsal bir sorundur.