Kilo problemi yaşayan kişilerin başarılı olamadıklarında yaşadıkları psikolojik sorunlar sanıldığından fazladır. Defalarca çeşitli diyet programlarını deneyip kilo verememek kişilerde bıkkınlık oluşmasına neden olmaktadır. Diyet programına istikrarlı biçimde uymamak, kilo verememenin sebeplerinden bir tanesidir. Diyete başlandığında, programa kusursuz bir şekilde uyulması gereklidir. Sağlık sorunu olmayan herkes, diyet uygulamaya başladıktan sonraki 6 ile 8 aylık süreç içerisinde mevcut kilosunun yüzde 10’u kadarını kaybetmiş olmalıdır. Bu yüzde 10’luk kilo kaybı yaşanmadıysa bir sorun aranabilir. Birebir uyulan bir diyet programından sonuç alınamaması halinde bazı başka sorunlardan şüphelenilebilir.
Doğru Uygulanan Diyete Rağmen Kilo Vermemenin Nedenleri
Düzenli diyet uygulamasına rağmen kilo veremeyen kişilerin bir bölümünde insülin direncine rastlanır ve kilo vermeme sebebi de insülin direncidir. Fazla kiloları bel ve göbek etrafında birikmiş olan, tatlı isteği zaman zaman aşırı artan, yemek yedikten sonra uykusu gelen, hızlı biçimde yemek yiyen, sinirli bir yapı gösteren ve gece acıkmaları sık olan kişiler, eğer kilo veremiyorlarsa, insülin direncinden şüphe edebilirler. İnsülin direnci genetik olarak aktarılabilen bir durumdur. Gizli diyabet ve polikistik over gibi hastalıklar insülin direncine sebep olabilmektedir. İnsülin direncine bakılıp tespit edildikten sonra bu direncin kırılması amacıyla bir program uygulanmalıdır. Bu program, doğrudan insülin direncini yok edecek olan bir beslenme ve egzersiz ikilisinden oluşur. İnsülin direnci konusu halledilmeden kilo verilmesi neredeyse imkansızdır. İnsülin direnci bulunamadıysa, tiroidler üzerinde bir inceleme yapılmalıdır. Hipertiroid sorunu yaşayan kişilerin de kilo vermeleri olanaksız hale gelmektedir. Ciltte kuruma, halsizlik, yorgunluk, saçlarda sıradışı bir dökülme, tırnakların kırılgan olması ve sık uyku hali gibi durumlar yaşanıyorsa, Hipertiroid sorunundan şüphelenilebilir. Yine böbreküstü bezlerde yaşanan bazı dengesizlikler kilo vermenin önünde büyük bir engel olabilir. Böbreklerdeki bu sorunun belirtileri arasında; hipertansiyon, halsizlik, boyun kısmında yağlanma ve karın bölgesinde çatlakların oluşumu sayılabilir. Uzun süre doğru diyet uygulamalarına rağmen kilo verilememesi halinde, mutlaka bu durumun altında bir sağlık sorunu aranmalı ve tespit edilmelidir. Önce bu soruna çözüm sağlandıktan sonra doğru diyet uygulaması ile kilo verimi başlanabilir.
Detayların Ve Egzersizin Önemi
Diyet uygulamalarına rağmen kilo verilememesi halinde sağlık sorunları arandıktan sonra bulunamaz ise detaylara odaklanmak gerekir. Bazı detayların atlanıyor olması muhtemeldir. Bunların başında yeterli su tüketimi gelmektedir. Yeterli miktarda ve bol su tüketimi mutlaka sağlanmalıdır. Buna ek olarak abur cubur tüketimi tamamen yok edilmelidir. Gazlı içeceklerden ve kahve tüketiminden uzak durulmalıdır. Alkol kullanımı kesinlikle olmamalıdır. Tüm bunlara ek olarak metabolizmasında yavaşlık olan kişiler yoğurt gibi metabolizmayı hızlandıran gıdalar tüketmelidir. Doğru diyet uygulanıp, detaylara da dikkat edilmesinin yanında doğru egzersiz programı da muhakkak uygulanmalıdır. Sadece diyet ile kilo vermeyi beklemek süreci yavaş ilerleteceğinden ötürü kişilerin diyeti yarıda bırakmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle metabolizmanın hızlanmasını ve yağ yakımını sağlamak için düzenli egzersiz programı uygulanmalıdır.