İdeal kiloya ulaşıldıktan sonra, kilo koruma stresi yaşanabilir. Tekrar kilo almamak için tek yol günlük alışkanlıklarda köklü değişilikler yapmaktır. Bu sayede, kilo kontrolü bir işkence olmaktan çıkacak ve bir yaşam biçimi haline gelecektir.
Beslenme Düzeninde Devrim Yapılmalı
Diyet süresince benimsenmiş olan sağlıklı beslenme biçimi bir hayat tarzı haline getirilmelidir. Abur cubur kesinlikle tüketilmemeli, hazır gıdalardan, konservelerden ve işlenmiş etlerden uzak durulmalıdır. Bu gıdalar hem zararlıdır, hem de kilo alımına neden olur. Günlük 3 öğün hiç atlanmadan yenilmelidir. Tüm öğünlerde dengeli beslenme temel alınmalıdır. Kahvaltı, günün ilk öğünü olarak kapsamlı ve besleyici olmalıdır. Öğle yemeğinde yine dengeli ve doyurucu bir öğün tercih edilmelidir. Akşam yemeğinde ise mümkün olan en hafif menüler hazırlanmalıdır. Akşam saatlerinde metabolizma hızı yavaşladığından ötürü yağ yakımı düşecektir. Bu nedenle sebze ağırlıklı hafif bir menü tercih edilmelidir. Gün içerisinde metabolizma hızının düşmemesi için ara öğünler eklenmelidir. Ara öğünlerde, meyve salatası, badem ve yoğurt gibi gıdalar tüketilebilir. Beslenmenin içerisinde tüm gün boyunca bol su tüketimi asla atlanmamalıdır.
Alışkanlıklarda Değişiklik Yapılarak Kilo Kontrolü Sağlanabilir
Günlük alışkanlıkların kilo alımına neden olabildiği bilinmektedir. Kilo kontrolünü sağlamak için öncelikle hareketli bir yaşam biçimi benimsenmelidir. Gün içerisinde mutlaka yürüyüş yapılmalı ve örneğin asansör yerine merdiven tercih edilmelidir. Su tüketimi gün içinde asla unutulmamalı ve en az 3 litre su tüketilmelidir. Sabah erken güne başlanmalı ve dengeli bir kahvaltı ile start verilmelidir. Akşam yemeği için saat 19.00 en ideal saattir. Ancak imkan yoksa, en geç 21.00’a kadar akşam yemeği yenilmiş olmalıdır. Sonrasında ise gece acıkmalarına yenilmemek gerekir. Geceleri hissedilen ani açlıklarda abur cubura yönelmemek gerekir. Önüne geçilemeyen açlıklarda, meyve veya yoğurt tüketilebilir. Gece geç saatlerde, muz gibi gıdalarla açlık hissi bastırılabilir. Yine yoğurt ve meyveli yoğurt gibi seçenekler de açlığı büyük ölçüde yok edecektir. Uyku saatlerine dikkat edilmelidir. Az uyku, kilo alımına neden olabilmektedir. Uyku sırasında da kalori yakımı olduğundan, gece uykularına önem verilmelidir.