Yemek yemek kadar hazırlama süreci de bir o kadar dikkat ve düzen gerektiriyor; çünkü doğru bir şekilde tüketilmiş besinler mineral ve vitamin değerleri ile sağlığımızı koruduğu gibi sağlıklı beslenmenin de temelini oluşturuyor. Bu yüzden özellikle çocuklara hazırlanan besinlere önem verilip özenle seçilmelidir.
- Yumurtayı çiğ bir şekilde tüketen kişiler bu sayede güçlü ve sağlıklı olacaklarını zanneder. Hâlbuki bu tüketim şekli besin zehirlenmesine yol açabileceği gibi yumurtanın sindiriminin zor olması da kişide rahatsızlık uyandırır. Yumurta çiğ yenmesi durumunda vücutta bazı vitaminlerin emilimi zorlaşır.
- Sütlerin içindeki brusellamikrobu çok ciddi bir hastalığa yol açtığı için sütler kaynatılmadan asla içilmemelidir. Sokakta bilmediğiniz kaynaklardan süt almak yerine pastörize olanları tercih etmelisiniz. Sütün uzun süre kaynatılmasının tüm vitaminleri öldürdüğünü unutmayın. Süt kaynamaya başladıktan sonra 4-5 dakika sonunda ocak söndürülmeli ve bu süt bir iki gün içinde tüketilmelidir.
- Pişmiş besinler kısa süre içinde hemen bakteri üretmeye başlar. Bu sebeple artan yemeklerinizi hemen buzdolabınıza kaldırmalısınız.
- Baklagilleri pişirirken sularını dökmek yerine kullanmayı tercih edin. Bu sayede yemeğin besin değerini de korumuş olursunuz. Yinebaklagiller gurubundaki besinlerin uzun süre haşlanması sindirimini kolaylaştıracaktır.
- Sebze yemeklerine çok az su eklemeli; aksi halde vitamini azalacaktır. Yeşil yapraklı bitkileri kendi suyunda pişirebilirsiniz. Taze sebzeleri pişirirken de çok az su kullanabilirsiniz.
- Salatalara sirke ve limon eklendiğinde içindeki vitaminler kaybolmaktadır. Eklenen maden suyu sebzelerin mineral ve vitamin değerini azaltır.
- Sebze ve et için ayrı ayrı kesme tahtaları almalısınız.
- Pişmiş ya da çiğ sebzeleri ayrı ayrı tüketmeniz daha iyi olacaktır. Çünkü her birinden alacağınız farklı bir vitamin değeri vardır. Bu sebeple pişmiş ve çiğ olan sebzeleri birlikte tüketmeyin.
- Süzme yoğurdun diğerin oranla vitamin değeri daha azdır. Çünkü yoğurdun yeşil renkli suyu oldukça faydalı olup aynı zamanda probiyotiközelliği de bulunmaktadır. Bu sebeple yoğurdu bu su ile birlikte tüketmeye özen gösterin.
- Yağın yakılması zehirli kimyasalların ortaya çıkmasına sebep olur. Bu sebeple kesinlikle yemeğe yanmış yağ eklenmemelidir.
- Pasta ve poğaça yaparken kabarta tozu yerine maya kullanın. Bu sayede daha besleyici ve de sağlıklı olacaktır.
- Aldığınız her ürünün son kullanma tarihine bakıp öyle alın. Bu sayede besin zehirlenmesinin önüne geçersiniz.