Sağlıklı Beslenme

Çocukların Gelişimine Katkıda Bulunacak Besinler

Çocuklar hem bilimsel hem de bedensel alamda sağlıklı olması ve mutlu bir birey olarak yetişmesi daha sağlam toplumların oluşması açısından önemlidir. Ülkemizde nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi dengeli beslenmeleri sayesinde gerçekleşir. Çocuklarda beslenme alışkanlığı ileri ki yıllarını da etkilemektedir. Çünkü bir yetişkinin birçok davranışının temelinde çocukluk dönemindeki alışkanlıkları belirleyici rol oynar. Bu sebeple çok küçük yaşlardan itibaren onlara sağlıklı beslenme kabiliyetinin kazandırılması gerekir.

cocuklar-icin-beslenme2

Yetersiz beslenen çocuklar okulda başarısız oldukları gibi odaklanma sorunu da yaşamaktadırlar. Bu çocuklar öğrenme güçlüğü çekmekte, algısal anlamda sorunlar yaşamakta ve bu tarz çocuklarda davranış bozukluğu gözlenmektedir. Beslenme kadar bu dönemde sportif faaliyetler de önemlidir. Spor alışkanlığının oluşması ile birlikte hangi yaşta olursa olsun birey sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürebilir. Sağlıklı nesiller oluşturmak için çocukların beslenmelerine maksimum özeni göstermemiz gerekiyor. Peki, bir çocuk nasıl beslenmeli?

  1. Dengeli beslenmenin şartı dört besin grubundan yeterince alabilmekten geçer. Süt gurubuna giren yoğurt, kefir ve süt; et grubundaki tavuk, balık ve kırmızı et; tahıl grubundaki baklagiller ve tahıllar; meyve ve sebze grubundaki besinler günlük olarak alınmalı. Öğünlerde bu besinlere yer verilmelidir.
  2. Çocuklardaki kemik ve diş gelişimini olumlu etkileyen besinler süt, peynir ve yoğurttur. Bu yüzden günlük olarak bir bardak sütün, bir kâse yoğurdun ve bir parça peynirin mutlaka alınması gerekir.
  3. Kahvaltı en önemli öğünlerden birisidir. Çocuk gün boyunca enerjisinin kaynağını kahvaltıda yediği besinlerden alır. Kahvaltı alışkanlığı çok küçük yaşlarda kazandırılmaktadır. Kahvaltı yapmayan çocuklarda algı eksikliği ve okulda başarısızlık gözlenmiştir. Bu sebeple yeterli bir kahvaltı çocuğun gelişimi için oldukça önemlidir. Kahvaltıda sütün yanı sıra, bir dilim ekmek yenmeli, peynir, zeytin gibi besinlerine yanı sıra yumurta tüketimine özen gösterilmelidir.
  4. Çocuklar yetişkinlere oranla açlığa daha az dayanaklıdır. Bu sebeple mutlaka ara öğünlerinin de olması gerekir. Ara öğünlerde kuru meyveler, kuruyemiş çeşitleri, yoğurt, meyve ve atıştırmalıklar alınabilir.
  5. Paketli ürünler yerine daha çok organik besinlere öncelik verilmelidir. Abur-cubur olarak ifade ettiğimiz maddeler çocuk için faydalı olmadığı gibi bazı hastalıkları da tetikleye bildiğinden bu besinlerin asgari seviyede tüketilmesi uygun olur. Açıkta satılan ürünler alınırken dikkatli olunmalı; özellikle yaz aylarında besinler daha çabuk bozulduğundan çocuklara bu yiyecekler verilmemelidir.
  6. Çocukların beslenme araçları güzel bir şekilde temizlenmeli, hijyene dikkat edilmelidir.
  7. Çocuklar için şekerli, cips gibi paketli ürünler oldukça zararlıdır. Araştırmalara göre yanlış beslenmeye bağlı olarak kalp ve diyabet gibi bazı hastalıkların çok küçük yaştaki çocuklarda bile görüldüğünü ortaya çıkarmıştır.
  8. Çocuklardaki fiziksel aktivitelerin artırılması onların daha sağlıklı olmasına yardımcı olurken yedikleri yemekleri enerjiye çevirmelerini de sağlar. Bu sebeple evde televizyon seyretme alışkanlığı yerine parklarda geçirilen zaman çok daha değerlidir. Çocuğunuzun dışarıda çeşitli fiziksel aktiviteler de bulunmasına ön ayak olun ve bilgisayar kullanımını azalmasını sağlayın.