Diyet

Diyetle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Diyet yapmanıza rağmen istediğiniz kadar kilo veremiyorsanız bazı şeyleri yanlış yapıyor olabilirsiniz. Diyetlerle ilgili doğru sanıldığı için sıkı sıkıya uyulan bazı kuralların aslında sanılandan farklı olabileceğini hiç düşündünüz mü? İşte onlardan bazıları:

  • Diyet listeleri hazırlanırken kişilere her gün 2-3 litre su içmeleri önerilse de su tek başına zayıflamak için yeterli değildir. Elbette suyun insan sağlığı için çok büyük faydaları olduğu inkar edilemez bir gerçek; çünkü içinde sodyum, potasyum, kalsiyum gibi bir çok mineral bulunur. Yine su ile vücutta biriken toksin maddeler de atılmakta; vücut temizlenmektedir.
  • Az uykunun daha hızlı kilo verilmesine katkıda bulunduğu gibi yanlış bir inanış vardır. Halbuki son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar bize aslında uyumanın zayıflamak için önemli olduğunu gösteriyor. Çünkü uyku süresi kısaldıkça vücut kendini yenileyemediğinden metabolizma da yavaşlıyor. Yine vücutta biriken toksik maddeler yüzünden kişide bazı fiziksel ve ruhsal problemler de baş gösteriyor.
  • Diyet yapan kişiler olabildiğince az yemeye çalıştıkları için bazı ana öğünleri atlayabiliyorlar. Halbuki ana öğünler atlandığında vücut kıtlık durumu sinyali verdiği için beyin kilo vermeyi durdurup yağ depolanmasını hızlandırıyor. Bunun yanında öğünlerini düzenli yiyen kişiler daha hızlı kilo veriyor.
  • Verilen kilolar geri alınır.” Bu da bir şehir efsanesidir. Kilo alımının tek sebebi kişinin eski alışkanlıklarına ve yaşam tarzına dönmesi ve dikkat etmemesidir. Eğer diyetle kilo vermişseniz spor yaparak ve kalorili yiyeceklerden uzak durarak bu kilonuzu muhafaza edebilirsiniz. Özellikle kilo verdikten sonra ilk 6 ayı kilo almadan atlatırsanız bundan sonra mevcut kilonuzu muhafaza etmeniz de kolaylaşır.
  • “En iyi diyet protein diyetidir.” Protein diyetleri kısa vadede çok kilo vermenize yardımcı olur. Ama uzun süreli bu diyetlere devam eden kişilerde insülin direncinin arttığını ve çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin yükseldiğini görüyoruz. Aslında en doğrusu bütün besinlerden dengeli bir şekilde tüketmektir.
  • Zayıflama ilaçları herkeste aynı etkiyi göstermez ve kısa vadede kilo verdirmez. Bu ilaçların mutlaka doktor kontrolünde onun izni ile alınması gerekir.
  • Bazı kişiler de hızlı zayıflattığını düşündüklerinden sürekli sirkeli su içerler. Sirkeli su zamanla yemek borusunda tahrişlere yol açabilmektedir.Yine yapılan araştırmalar bize sirkenin mide asidini arttırdığını ve açlık hissini tetiklediğini gösterir.
  • Mutlaka diyet yaparken şeker, un ve tuzun yani üç beyazın kesilmesi gerektiği görüşü de kısmen doğru olsa bile yanlış yönleri de vardır. Elbette zayıflamak için bu ürünleri olabildiğince azaltmalısınız. Ama vücudun şeker ve tuza ihtiyacı olduğu düşünülürse günlük belirli oranlarda bu besinlerin tüketilmesi yanlış olmayacaktır.
  • Sanıldığı gibi sigarayı bırakanlar kilo almaz. Çünkü yapılan araştırmalar bize sigarayı bırakan kişilerin yılda sadece 2-3 kilo aldığını gösteriyor. Tabii bunun için fiziksel aktivitenin artırılması da gerekiyor.
  • Kimi diyetlerde kırmızı et tamamen yasaklanır. Protein kaynağı olan ve vücuda sayısız faydası olduğu bilinen kırmızı etin tamamen yasaklanması elbette yanlıştır. Bunun yerine etin haftada iki kez mutlaka tüketilmesi gerekir.
  • Hızlı kilo vermek için açken spor yapanlar yağlarını erittikleri gibi kaslarını da kaybetmektedir. Bunun için spordan önce 200-300 kalorilik bir atıştırmaya zaman ayırmak veya birkaç tane badem veya ceviz yemek yararınıza olacaktır.
  • Her ne kadar çayın besinlerin vitamin ve minerallerini öldürdüğü kanısı yaygınsa da aslında açık çay besinlerle birlikte gönül rahatlığı ile tüketilebilir.