Hamilelik sürecinde beslenmeye azami düzeyde dikkat etmek gereklidir. Doğum olduktan sonra da aynı özeni göstermek çok önemlidir. Anne ve bebeğin beslenme bağı doğum sonrasında da sürmektedir. Annenin aldığı gıdalar, süt miktarını ve sütün besleyiciliğini doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar önemini korumaya devam eder.
Doğum Sonrası Mutlaka Tüketilmesi Gereken Gıdalar
Doğum sonrasında, anneler hem hamilelikte alınan kiloları vermek ister, hem de bebekleri için sağlıklı süt üretmeyi arzu ederler. Bu ikisini bir arada yapmak mümkündür. Eski zamanlarda bilinenin aksine, sağlıklı ve yeterli süt üretilebilmesi için aşırı beslenmeye gerek yoktur. Fazla miktarda beslenmeden ziyade dengeli beslenmek önemlidir. Doğum yapmış bir annenin kalori ihtiyacı, normal zamanda var olan günlük ihtiyacından 500 kalori fazladır. Günlük olarak normal zamana göre 500 kalori fazla almak yeterli olacaktır. Et, süt, sebze ve meyve dengeli olarak alınmalıdır. Mümkün olduğunca taze gıdalar seçilmelidir. Sebze ve meyve seçiminde mevsim ürünleri seçilmeli, dondurulmuş sebze ve meyvelerden kaçınılmalıdır. Süt ve süt ürünleri mutlaka her gün tüketilmelidir. Süt içilmeli, yoğurt ve peynir mutlaka alınmalıdır. Üç adet ana öğüne ek olarak ara öğünler belirlenmelidir. Metabolizmayı hızlandırmak için ara öğünlerde yoğurt tüketimi olmalıdır.
Doğum Sonrası Asla Tüketilmemesi Gereken Gıdalar
Doğum sonrasında, annenin beslenmesi emzirme yoluyla doğrudan bebeğin sağlığını etkilemektedir. Bu nedenle tüketilen gıdaların bebek tarafından da alınacağı dikkate alınmalıdır. İşlenmiş gıdalar olarak bilinen sucuk, sosis, salam ve jambon gibi ürünler kesinlikle tüketilmemelidir. Balık haftada 1 defa tüketilebilir. Ancak bazı balıkların içerisinde yüksek miktarda civa bulunur. Bundan dolayı bebeğe zararlı olabilir. Bu balık türleri, midye ve istiridye gibi deniz mahsülleri gebelik sürecinde de kesinlikle tüketilmemeli, bu alışkanlık doğum sonrasında sürdürülmelidir. Konserve ve hazır gıdalar öğünlerden tamamen çıkarılmalıdır.Bu tarz gıdaların içeriğinde bulunan koruyucu maddeler zararlı ve kanserojendir. Gazlı ve asitli içecekler yine kaçınılması gerekenler arasındadır. Kafein içeren tüm içecekler ve aşırı kahve tüketimi bebeğe de zararlı olacaktır. Kahve yerine yeşil çay ve doğal çaylar tercih edilebilir.