Kilo verme sürecinde rejim ve egzersiz ikilisi sağlam bir temeli oluşturmaktadır. Ancak bu ikili, hayatın diğer parçalarında da doğru davranarak desteklenmelidir. Hayatın en önemli kısımlarından bir tanesi de uyku sürecidir. Sağlıklı bir uyku, kilo verme sürecini olumlu etkileyecek ve kilo vermeyi hızlandıracaktır.
Düzensiz Uykunun Rejim Sürecine Zararları
Rejim yapıldığı süreç içerisinde, geç uyumak ve geç uyanmak süreci olumsuz etkileyecektir. Bu dengesizlik söz konusu olduğu takdirde, tüketilen besinlerin miktarı istenmeyen biçimde artacaktır. Gece geç saatlerde vücudun mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin salgılaması azalır. Metabolizma bunu fark eder ve bu hormonu salgılatacak olan besinlere yönelmeye neden olur. Abur cubur tüketimi bu vesile ile artar. Geç saatlerde yenilen bu gıdalar vücudun çeşitli bölgelerinde yağ birikimlerine neden olur. Melatonin hormonu da vücudun sağlığı ve dengesi açısından çok önemlidir. Bu hormonun doğru salgılanması için gece uykusu mutlaka alınmalı ve mümkünse ışık olmayan bir odada uyunmalıdır. Kortizol hormonu ise vücudun stres unsuru yaratan durumlarda salgıladığı bir hormondur. Bu hormonun salgılanması gündüz ve gece düzenine bağlıdır. Zamansız salgılanması halinde ciddi bir yağlanma sorunu ile karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle uyku düzeni zayıflama konusunda çok önemli bir noktadır. Rejim süresince uyku konusunda belirli bir düzen yakalanmalıdır. Aynı saatte uykuya dalmaya ve aynı saatte uyanmaya gayret ederek vücut saati düzenlenmelidir.
Kaliteli Bir Uyku İçin Etkili Tavsiyeler
Gece uykuya dalmadan önce yemek yenilmemelidir. Uykuya dalmadan en az 2 saat önce son gıda alımı yapılmış olmalıdır. Akşam öğününde hafif gıdalar tercih edilmeli ve yağlı gıdalardan azami derecede kaçınılmalıdır. Yatağa gitmeye yakın saatlerde çay ve kahve tüketimi yapılmamalıdır. Bir şey içilmek isteniyorsa ılık süt tercih edilebilir. Mutlaka azami karanlık sağlanarak uyunmalıdır. Uyku pozisyonu da uyku kalitesini doğrudan etkilemektedir. Sırtüstü uyumak en doğru yatış biçimidir. Alternatif olarak cenin biçiminde uyku da tercih edilebilir. Bu iki biçimde uyunduğu takdirde hem eklem sorunlarının önüne geçilir hem de derin uyku sağlanabilir. Her gün günün erken saatlerinde spor yapılmalıdır. Sporun düzenli biçimde yapılması uyku kalitesine doğrudan olumlu etki yapar. Fakat akşam saatlerinde spor yapılması doğru değildir.