Günümüzde en tehlikeli rahatsızlıklardan biri de obezitedir. Obezite son dönemlerde en çok artış gösteren hastalıklar arasındadır. Kişinin yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra, dolaylı yoldan da tehlikeli hastalıkların da oluşumuna sebep olmaktadır. Bir kişiye obez tanısı konulabilmesi için, kişinin vücut kitle endeksinin hesaplanması gerekir. Burada önemli olan hususların başında da vücuttaki yağ miktarının oranıdır. Genel tanımı itibari ile vücut kitle endeksi otuz beş ve üzeri olan kişiler için, obez tanısı konulmaktadır. Burada metabolizma testlerinin de yapılması son derece önem taşıyacaktır. Obez kavramına sahip kişiler için bel çevresi kalınlıkları da ölçü olacaktır. Erkeklerde doksan dört santimetre üzeri, kadınlarda ise seksen santimetre üzeri risk grubundadır.
Obeziteye Sebep Olan Faktörler
Obeziteye sebep olan faktörlerin başında, aşırı yağlı beslenme ve hareketsiz bir yaşam gelmektedir. Raf ömrü uzun olan fastfood gıdalar, kızartmalar, unlu ve şekerli gıdalar da obeziteye sebep olan etkenlerdir. Günlük olarak yapılacak işlerin fazlalığı, zaman darlığına sebep olmaktadır. Bu nedenle kısa mesafeler için araç kullanımı, evlerde kullanım rahatlığı sunan elektronik eşyalar, tercih edilmektedir. Geleneksel usul yapılan ev yemeklerinin yerine, hazır dondurulmuş gıdaların tercih edilmesi de obeziteye zemin hazırlamaktadır. Bunun için doğru beslenme alışkanlıklarına yönelmek, fiziksel aktiviteyi günlük yaşantıda arttırmak önerilmektedir. Özellikle gençlerde ve çocuklarda başlayan hızlı kilo artışı, son zamanlarda yükselişe geçmiş durumdadır.
Obeziteyi Önlemenin Yolları
Obeziteyi önlemek için, günlük yaşantıda kişinin kendine daha çok zaman ayırması gerekmektedir. Sporu günlük yaşantının bir parçası haline getirmek önem taşır. Burada önemli olan hususlardan biri de kişinin yaşı ve fiziksel durumuna uyan bir spor dalına yönelmesidir. Spor salonlarında yapabileceği fiziksel aktiviteler olduğu gibi, evlerde de yapılabilecek alternatif hareketler bulunmaktadır. Kalp ve damar sağlığı açısından önerilen yürüyüşlerin, ihmal edilmemesi gerekir. Özellikle bel çevresi kalınlığı, kalp rahatsızlıklarına zemin hazırlayan etkenlerden biridir. Meyve ve sebze tüketiminin arttırılması, dengeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığının kazanılması, son derece önem taşımaktadır. Yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durmak, doğal beslenme alışkanlıklarına yönelmek te önerilecek tedbirler arasındadır.