Hamilelikte doğru beslenmenin önemi büyüktür. Hamilelik sürecine giren anne adayları, ilk anlardan itibaren doktorlarının tavsiyelerine kusursuz bir şekilde uymalıdır. Hamilelik döneminde beslenme konusunda belli konulara özellikle dikkat edilmesi gereklidir. Bu sayede sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik süreci geçirilmesi mümkündür.
Hamileliğin İlk 3 Ayında Beslenme
İlk 3 ay hamileler açısından son derece önemlidir. Anne adayları, yemek yemeleri için zorlanmamalı ve istedikleri zaman yemek yemeliler. İlk 3 ay içerisinde, annenin beslenmesi sağlıklı gelişimi olan bir bebeği etkilemez. Her türlü et ve gıdalar tüketilebilir. Ancak kokusundan rahatsız olduğu bir yiyeceği yemekten kaçınan anne adayı o gıdayı yemeye zorlanmamalıdır. İstediği miktarda ve istediği yiyeceklerden yiyebilir. İşlenmiş gıdalar grubunda olan sosis, sucuk ve salam gibi ürünler anne adayları tarafından tüketilmemelidir. İlk 3 ayda zorlayıcı olabilen mide bulantıları yağsız krakerler ve leblebi gibi kuru gıdalarla atlatılabilir.
Hamileler İçin Beslenmede Önemli Noktalar
İlk 3 aydan sonraki hamile beslenmesi daha dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde bebek, annenin aldığı gıdalardan belirli ölçülerde etkilenecektir. Anne adaylarının günlük kalori alım ihtiyacı ciddi oranda artacaktır. Bu nedenle üç ana öğüne ara öğünler ihtiyaç duyulduğu kadar eklenmelidir. Bu ara öğünlerde, süt, yoğurt, sebze ve meyve gibi gıdalar tüketilmelidir. Günlük beslenmenin içerisinde mutlaka süt ve süt ürünleri olmalıdır. Koruyucu maddeler içeren hazır gıdalardan kaçınılmalıdır. Tüketilen et ürünlerinin tamamı yeterli miktarda pişmiş olmalıdır. Kesinlikle az pişmiş et tüketiminden kaçınılmalıdır. Yumurta, anne adayı tarafından tercih edilmese bile haftada 3-4 defa tüketilmelidir. Haftada en bir defa balık eti iyi pişmiş olarak yenilmelidir. Haftalık olarak 350 gramın üzerinde balık yenilmemelidir. Köpekbalığı, kılıçbalığı, midye, kral uskumru, istiridye, somon, levrek ve çipura kesinlikle yenilmemesi gereken deniz ürünleri arasında yer almaktadır. Zararlı ciddi boyutta olabilir. Uzakdoğu yemekleri arasında bulunan bazı çiğ balık yemeklerinden de özellikle kaçınılmalıdır. Öğünlerde bol miktarda yeşillik ve salataya yer verilmelidir. Salata yapımı sırasında hijyen konusuna dikkat edilmelidir. Salata bol zeytinyağı ile tüketilebilir. Gazlı içeceklerden kaçınılmalı ve en az 3 litre su tüketilmelidir.