Bugünün kadınları sağlık bilincine sahip ve sağlıklı bir diyet planı uygulamayı tercih ediyor. Sağlıklı bir diyet planı, doğru vitamin kombinasyonunu içeren bir diyet planıdır. Her yaş, kilo ve aktivite seviyesindeki kadınlar, farklı sağlık problemleri türlerini önlemek için çok çeşitli vitaminleri tüketmelidirler.
Vitaminler, vücudun farklı kısımlarının düzgün çalışmasına yardımcı olan organik bileşiklerdir. Farklı vitaminlerin her biri belirli bir işlev görür. Gerekli olan vitaminin eksikliği bazı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle yediğiniz gıdalara dikkat etmeli veya gerekirse vitamin takviyesi ile vitamin almanız çok önemlidir.
İşte Kadınlar İçin İlk 10 Vitamin
- A vitamini
A vitamini antioksidan özelliklere sahiptir. Kemik, diş, yumuşak doku, cilt ve mukoza zarı yapımında ve güçlendirilmesinde her yaştan kadınlar için A vitamini gerekir. A vitamini ayrıca kronik hastalık riskini azaltır, görmeyi geliştirir, yaşlanmayı yavaşlatır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
A vitamini açısından zengin olan gıdalar; havuç, kantalopa, balkabak, kayısı, domates, karpuz, brokoli, lahana, papaya, şeftali, kırmızı biber, ıspanak, yumurta, karaciğer, süt ve öğütülmüş hububatları içerir.
- B2 vitamini
Riboflavin olarak bilinen B2 Vitamini, sağlıklı, normal büyüme ve metabolizma için gereklidir. Karıncalanma ve uyuşukluk, kaygı, stres ve yorgunluğu azaltarak, enerjiyi artırmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
B2 vitamini eksikliği, metabolizmayı etkileyebilir ve soluk gözler ve dil, boğaz ağrısı, ağız ülseri, dudaklardaki çatlaklar, kuru saçlar, kırışıklıklar ve kaşıntılı cilt gibi bağışıklık sistemini ve sinirsel işlevleri etkileyebilir.
B2 vitamini bakımından zengin gıdaların bazıları :organ etleri, peynir, süt, yoğurt, yapraklı sebzeler, maya, yumurta, tahıllar, kepekli tahıllar, soya fasulyesi, badem, fındık ve mantar.
- B6 vitamini
Piridoksin olarak da bilinen vitamin B6, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan bir vitamindir. Bu özel vitamin aynı zamanda vücudun hormon ve beyin kimyasalları üretmesine yardımcı olur ve bu da depresyon, kalp rahatsızlığı ve hafıza kaybını azaltmaya yardımcı olur.
Aynı zamanda kan şekeri seviyenizi düzenlemeye yardımcı olabilir. Hamile kadınlar, sabahları hastalıklarından kurtulmak için B6 vitamini içeren gıdaları yiyebilir. Vücutta B6 vitaminin eksikliği anemiye neden olabilir.
B6 vitamini sağlıklı bir doz için en iyi gıdalardan bazıları: tahkim edilmiş tahıllar, avokado, muz, et, fasulye, balık, yulaf ezmesi, fındık, tohum ve kurutulmuş meyvelerdir.
- B7 Vitamini
B7 vitamini, aynı zamanda biyotin olarak da bilinir, hücre büyümesi ve yağ asitlerinin sentezi için gereklidir. Bu vitamin ter bezlerini, saçları ve cildi sağlıklı tutar. Aslında, saç büyümesini arttırır ve kırılgan saçları tedavi etmeye yardımcı olur. Ayrıca, B7 vitamini, kemik büyümesi ve kemik iliği için gereklidir ve normal kolesterol seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.
B7 vitamini eksikliği çok nadir olsa da, o zaman ortaya çıkan kırılgan saçlara, kızarıklıklara, anormal kalp fonksiyonlarına, letarji, anemi ve hafif depresyona neden olabilir.
B7 vitamini almak için en iyi besin seçeneklerinden bazıları: balık, tatlı patates, badem, havuç, muz, kantal türü, sarı meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, mercimek, kahverengi pirinç, biber, yumurta sarısı, soya fasulyesi, yulaf ezmesi, süt, peynir, yoğurt ve fındık.
- B9 Vitamini
Kalp hastalığı, yüksek tansiyon, Alzheimer, depresyon, kanser ve hafıza kaybını önlemeye yardımcı olduğu için folik asit olarak da bilinen B9 vitamini her kadın için gereklidir. Aynı zamanda beyin sağlığını ve hücresel işleyişini geliştirir.
Gebe kadınlarda B9 vitamini eksikliği, bebekte sinir tüpü kusurlarına neden olabilir.
B9 vitamini bakımından zengin gıdalar: koyu yapraklı yeşil sebzeler, portakal suyu, kuşkonmaz, kavun, çilek, tohumlanmış tahıllar, baklagiller, fasulye, besleyici maya ve yumurta.
- B12 Vitamini
Her kadının yemesi gereken diğer bir vitamin metabolizma, normal hücre bölünmesi ve protein sentezi için önemli olan B12’dir. Bu vitamin, kalp hastalığını, hafıza kaybını ve anemiyi önlemeye yardımcı olur.
Aynı zamanda depresyonu tedavi etmek ve sağlıklı sinir sistemi ve beyin işlevini sürdürmek için kullanılabilir. Vitamin B12 eksikliği sinirlilik, depresyon ve konfüzyona neden olabilir. Aynı zamanda dil ve ağız iltihabına neden olabilir.
B12 vitamini için en iyi besin kaynaklarından bazıları: peynir, yumurta, balık, et, süt, yoğurt ve tahkim edilmiş kahvaltılık tahıllardır.
- C Vitamini
Bağışıklık güçlendiricisi olarak bilinen C vitamininin kadınlar için birçok yararı vardır. İyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur, doku büyümesini arttırır ve belirli kanser türleri, kalp rahatsızlıkları ve doku hasarı riskini azaltır. Ayrıca, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında önemli bir rol oynar.
En iyi C vitamini açısından zengin gıdalardan bazıları: brokoli, greyfurt, kivi, portakal, biber, patates, çilek, filizi ve domatestir.
- D Vitamini
D vitamini, kemiklerin güçlü kalmasında anahtar rol oynayan kalsiyum emilimini destekleyen yağda çözünen bir vitamindir. D vitamini, ayrıca çeşitli kanser türlerini azaltma riskini de sahiptir.
Ayrıca gözlerinizi korumaya yardımcı olabilir. Bu vitaminin eksikliği kemiklerinizi zayıflatabilir ve osteoporoza katkıda bulunur. Güneş ışığına kısa bir maruz kalma vücudunuza gerekli miktarda D vitaminini verebilir. Açık tenli kişilerin çoğu için vücut için yeterli miktarda D vitamini üretmek için 10ila 15 dakikalık bir maruz kalma yeterlidir. Buna ek olarak, D vitamini bakımından zengin bazı yieyecekler:yağlı balık, tokluklaştırılmış süt, karaciğer ve yumurta gibi gıdaları da yiyebilirsiniz.
- E Vitamini
E Vitamini hücre hasarına karşı savaşan ve vücudunuzdaki yaşla ilişkili değişiklikleri yavaşlatan yaşlanma karşıtı özellikleri içerir. Bu vitamin aynı zamanda kalp rahatsızlığı, katarakt, hafıza kaybı ve belirli kanser türlerini önlemeye yardımcı olur.
Artı, E vitamini cilt ve saç için çok önemlidir. Genellikle saç ve cilt bakım ürünlerinde bulunur.
E vitamini bakımından zengin gıdalar: buğday tohumu, fındık, badem, ıspanak, margarin, mısır yağı, morina karaciğeri yağı, fıstık ezmesi ve ayçiçeği tohumları içerir.
K vitamini, güçlü kemiklerin geliştirilmesinde, normal pıhtılaşma oranının devam etmesinde ve çeşitli kalp hastalıkları riskinin azaltılmasında kilit rol oynamaktadır. Bu özel vitamin bağışıklık ve enerji için de gereklidir.
- K Vitamini
K vitamininin en iyi besin kaynaklarından bazıları tam tahıllı gıda ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, soya yağı ve balık yağıdır.
Sonuç olarak, her gün beş porsiyon meyve ve sebze yiyin, gerekli tüm vitaminleri almak için iyi bir yoldur. Çeşitli gıdalardan gerekli miktarda vitamin alamıyorsanız, vitamin takviyeleri alabilirsin. Fakat almadan önce doktorunuza danışın.