Fazla kilolardan kurtulmanın en temel yolu beslenme biçiminde ciddi bir değişiklik yapmaktır. Kilo kaybını sağlamak için kişinin kendisine uygun bir diyet programı seçmesi gereklidir. Bu diyet programı, uygun bir egzersiz rutini ile birleştirilmelidir. Bu sayede kısa süre içerisinde hızlı kilo kaybı yaratılabilir.
Sağlıksız Diyetlerden Ve Sağlıksız Ürünlerden Uzak Durulmalı
Bilinen çok sayıda diyet programı vardır. Bunlar arasında, sağlığı kısa vadede veya uzun vadede ciddi biçimde tehdit edecek olanlar da mevcuttur. Tehlikeli diyetlerin başında gelenler, tek yönlü beslenme şeklini teşvik edenlerdir. Vücudun ihtiyacı olan geniş yelpaze ona sunulmazsa bazı sorunlar baş gösterecektir. Bu nedenle ideal diyette aranacak ilk özellik, hızlı kilo verdirmesi değil, sağlıklı kilo kaybı sağlamasıdır. Yavaş ama sağlıklı bir kilo verme yöntemi, hızlı ama sağlıksız olandan çok daha tercih edilebilirdir. Aksi halde diyet sonrası sağlık sorunları ile boğuşmak zorunda kalınabilir. Diyet içerisinde tüketilen gıdalar, raf ömrü çok uzun olan ürünler olmamalıdır. Günlük ürünlerin yanısıra, mevsime uygun sebze ve meyveler tercih edilmelidir.
Diyetin Püf Noktaları
Diyet programı ve menüsü belirlendikten sonra, bu gıdaların pişirme konusuna da dikkat edilmelidir. Gıdaların vücuda yapacağı etkiler, pişirilme biçimi ile de doğrudan alakalıdır. Diyet listesinde olan gıdalar, buharda pişirme yöntemi pişirilmelidir. İmkan olmayan durumlarda da ızgara tercih edilmelidir. Yemeklerde doymuş yağlardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Doğal yağlar kullanılmalı ve miktarı mümkün olduğunca az tutulmalıdır. Tuz kullanımı gereklidir. Tuzun içeriğindeki iyot bedene yararlıdır ve bir ihtiyaçtır. Yemekler pişerken tuzun katılması, yararlarının azalmasına neden olabilir. Bu nedenle yemekler piştikten sonra doğal tuz eklenmelidir. Akşam en geç 21.00 civarında akşam yemeği bitmiş olmalıdır. Gece atıştırmaları tercih edilmese de çok gerekli olduğu durumlarda yoğurt ve meyve tüketilmelidir. 3 ana öğüne ek olarak 4 ara öğün benimsenmelidir. Bu ara öğünlerde, tok tutacak hafif gıdalar tüketilmelidir. Ara öğünlerde; salata, meyve ve yoğurt tüketilebilir. Yoğurt gün içerisinde sıklıkla tüketilebilir. Metabolizmanın hızlanmasına katkı sağladığı gibi sindirim üzerinde olumlu etkileri olacaktır. Gün içerisinde en az 3 litre ve en az 8 PH değerinde içme suyu içilmelidir.