Kilo vermekte veya kilo almakta sorun yaşayan insanların genellikle metabolizmaya bağlı sorunları olduğuna rastlanır. Metabolizmanın hızı sanılandan çok daha büyük rol oynamaktadır ve kilo sorunları yaşanırken bu noktaya çok önem verilmelidir.
Metabolizmanın Kilo Sorunlarında Rolü
Kilo sorunlarının tamamında, başka bir sağlık sorunu olmadığı takdirde metabolizmanya odaklanmak gereklidir. Fazla kilolarından şikayetçi olan kişilerin metabolizmaları yavaş çalışmaktadır. Bu nedenle, alınan kaloriler gerektiği hızla yakılmadığı için yağ olarak depolanmaktadır. Kilo almakta sorun yaşayan kişilerde ise aksine metabolizma çok hızlı çalışmaktadır. Alınan kaloriler hemen yakıldığı için kilo almak mümkün olmamaktadır. Metabolizmaya bağlı yaşanan bu sorunlar doğru bir yol izlenerek çözülebilir. Metabolizmayı hızlandırmak da, yavaşlatmak da mümkündür.
Metabolizmayı Hızlandırma Yolları
Beslenmede bazı noktalara çok dikkat edilmelidir. Bu sayede, metabolizmanın istenilen düzeyde çalışması sağlanabilir. Öğünler zamanında ve yeterli miktarda, dengeli biçimde tüketilmelidir. Kesinlikle öğün atlaması yapılmamalıdır. Özellikle kahvaltı öğününe önem verilmelidir. Vücutta su kaybının olması metabolizmayı yavaşlatan bir durumdur. Bunun önüne geçmek amacı ile günlük en az 3 litre su tüketmeye dikkat etmelidir. Tüketilen gıdalarda baharatlar kullanılmalı, karabiber ve pul biber eksik edilmemelidir. Bu baharatlar metabolizmayı ciddi oranda hızlandırır. Egzersizler hayatın bir parçası haline getirilmelidir. Asansör kullanımı yerini merdiven kullanımına bırakmalı ve imkan olduğu sürece gidilecek yerlere yürüyerek gidilmelidir. Beslenmede vücudun ihtiyacı olan tüm etkenler dengeli biçimde alınmalıdır. Her öğünden sonra imkan varsa kısa yürüyüşler yapılmalıdır. Yoğurt tüketimi sık olmalıdır. Türk kahvesi veya şekersiz kahve her gün tüketilmelidir. Kış aylarında soğuk havaların yavaşlattığı metabolizmayı hızlandırmak için egzersizler yoğun bir hale getirilmelidir. Uyku düzeni de bu konuda önemli bir yer tutmaktadır. Gece geç yatmak ve geç uyanmak da metabolizmanın hızını dengesizleştirir. Vücudun salgıladığı bazı hormonların salgılanma dengesi gündüz ve gece döngüsüne göre ayarlanmaktadır. Uyku düzeninde dengesizliklerin olması bu hormonların salgılanması sürecinde dengesizliklere yol açar. Bu hormon dengesizlikleri metabolizmayı doğrudan olumsuz etkiler. Bu nedenle, mutlaka gece uykusu uyunmalı ve imkan varsa tamamen karanlık bir odada uyumak tercih edilmelidir.