Başlığı okur okumaz şimdiye kadar sağlığa faydaları saymakla bitirilemeyen ve zindelik verdiği söylenen portakal suyunun ne gibi bir tehlike saçtığını düşündüğünüze eminiz. Fakat “azı karar çoğu zarar” ifadesi aslında tüm gıdalar için de geçerlidir. Yani sağlıklı olmasına rağmen yerken abartılan her besin sonunda faydası kadar zarar da verecektir. Portakal suyu özellikle kahvaltıların baş tacı olmakla birlikte herkesin soğuk kış aylarında severek içtikleri bir içecek olup C vitamini deposu olan portakalın sıkılması ile elde edilir. Özellikle soğuk havalarda grip salgınlarının da görüldüğü zamanlarda çoğu kere C vitamini almak için yarışıyor olabilirsiniz. Peki, aslında vücudun günlük alması gereken C vitamini miktarının 50 mg olduğunu biliyor musunuz? Çünkü C vitamininin fazla alınması sonucunda bağırsaklarda dengesizlikler baş gösterdiği gibi böbrek taşları da oluşabilmektedir.
Bir bardak portakal suyu elde etmek için 4-5 adet portakalın sıkılması gerekiyor. Halbuki portakal suları asit ve bol miktarda şeker barındırıyor. Bu yüzden uzmanlar liflerinden de alıp vücuda katkı sağlamak için bu meyvenin suyu sıkılarak değil bütün olarak tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar. Portakalın içindeki asit karaciğer yağlanmasına sebep oluyor. Yani aslında biz zindelik kazandığımızı düşünürken böbreklerimizde taş oluşmasına veya karaciğerimizin yağlanmasına sebep oluyoruz. Günlük yediğimiz maydanoz, ıspanak ve diğer yeşil otlar zaten C vitamini içerdiği için bir anda vücutta C vitamini depolanması gerçekleşiyor. Bu şekilde fazladan şeker ve asit alarak hiç istemediğimiz ve farkında olmadığımız bir şekilde vücuda zarar vermiş oluyoruz.
Portakal suyunun zararları:
- Fazla tüketilen portakal suyu GUT hastalığına sebep oluyor. GUT hastalığı daha çok kırmızı etten veya deniz mahsullerinden kaynaklı bir hastalık olarak bilinir ve erkeklerde kadınlara oranla görülme sıklığı daha fazladır. Amerika’da yapılan bir araştırma bu hastalığın yayılma hızının arttığını göstermektedir. Sebebi ise tüketilen portakal sularıdır.
- Kalp çarpıntıları taşikardi olarak adlandırılır. Çok fazla portakal suyu içen kişilerde taşikardi yani hızlı kalp atışı gözlenmiştir.
- Portakaldaki asit zamanla diş minesini aşındırarak dişlerde hasara yol açar.
- Yüksek oranda şeker içerdiğinden aşırı meyve tüketen kişilerde diyabet tarzı hastalıklar daha fazla görülmektedir. Portakal suyunda da çok fazla şeker olduğundan bu anlamda da dikkatli tüketilmesi gerektiği söylenebilir.