Acaba sadece canımız istediği veya aç olduğumuz için mi yemek yiyoruz? Yapılan araştırmalar aslında yemek yemeninin bundan çok daha fazla bir manaya sahip olduğunu gösteriyor. Aç olduğu için yemek yiyenler kadar insanların büyük bir kısmı içinde bulundukları duygusal durumlardan kurtulmak için yemek yiyorlar. Yani yemek yeme üzüntülerimizin, kızgınlığımızın veya mutluluğumuzun bir dışa vurumu olabiliyor. Bazen kendini iyi hissetmediği için aşırı derecede yemek yiyen insanlarla karşılaşmışsınızdır. Aslında normalin üstündeki tüketimlerinin nedeni büyük oranda psikolojik olabiliyor. Aşırı yemek yeme beraberinde kendinden iğrenme, pişmanlık duyma, üzüntü ve mutsuzluğu da getiriyor.
Eğer fizyolojik açlık yaşıyorsanız beyne açım mesajı gittiğinden kişide baş dönmesi, el titremesi, midede kazınma gibi belirtiler görülür. Hâlbuki ruhsal açlıkta bunların hiçbirisine rastlanmaz. Ruhsal anlamda yaşadıklarından dolayı yemek yemek isteyen kişiler sağlıklı besinler yerine genellikle bol kalorili abur cuburlara ve atıştırmalıklara yönelirler. Duygulara bağlı olarak ortaya çıkan yeme isteği diğerine göre daha dayanılmaz, bastırılamaz ve önlenemezdir. Yine bu haldeyken yemek yiyen kişilerde eylemin çok miktarda ve daha hızlı gerçekleştiği görülür. Yani olması gerektiğinden daha fazla yerler. Bir anlamda yeme insanların içinde bulundukları ruhsal durumdan bir kaçış şeklidir. Duygusal yemeyi önlemek için neler yapılabilir?
Her şeyden önce durumun farkında olmanız çözümün ilk şartı olarak kabul edilir. Çünkü yemek yeme dürtüsünün neden kaynaklandığını bilen kişi bunu çözmek için adım da atabilmektedir. Eğer aşırı yeme sendromuna yakalanmak istemiyorsanız, gün içinde farklı duygu durumlarına göre ortaya çıkabilecek açlık krizlerini atlatabilmek için kahvaltınızı yapmayı unutmayın; çünkü yapılan araştırmalar bize kahvaltı yapan kişilerin gün içinde daha az atıştırmalık yediğini göstermektedir. İllaki yemek yemek istiyorsanız kalorisi düşük meyveleri ve sebzeleri deneyin. Ya da diyet atıştırmalıklardan faydalanıp bir çikolatadan alacağınız kalorinin çok daha azını alarak o anki yeme isteğinizi bastırabilirsiniz.
Kendinizi rahatlatmak için mutlaka spora da vakit ayırmalısınız. Spor esnasında kişinin endorfin hormonunda ciddi bir artış gözlenir. Bu da daha mutlu hissetmenize yardımcı olur. Spor aynı zamanda tatlı gibi kalorisi yüksek besinleri yeme isteğinizi de yok ettiği için daha rahat bir şekilde kilo verebilmektesiniz. Yeme krizlerini az zarar atlatmak için evinizde yüksek kalorili atıştırmalık bulundurmamanız da oldukça faydalı olacaktır. İş yerinde de bu tarz hazır gıdalar yerine diyet bisküvi veya çikolata yiyebilirsiniz.
Uzun süre aç kalan kişilerde kan şekeri değerleri düştüğü için aşırı yemek yeme sendromu görülebilir. Bu yüzden ara öğünleri atlamadan bir diyet programı oluşturabilirsiniz. Unutmayın uzun süre aç kalan kişi her zaman daha fazla yer. Daha az yemenin diğer bir kuralı da erken yatmak. Bu sayede hem dinlenmiş hem de fazla kaloriden uzak durmuş olursunuz.