Hepimizin beli başlı yiyeceklere zaafımız vardır, mesela benimki tatlı. Biyolojik ve genetik faktörler im bana ne zaman yemek yiyeceğimi ve duracağımı söylerken, ön beynim biraz tatlının zararı olmayacağını söyler.
Diyet yaparken oluşan yanlış bir algı var. Diyet yaparken hiçbir şey yememe, kendini aç bırakma, şok diyetler bizi farklı bir psikolojiye sürükler. Evet diyet yaparken sağlıklı bir şekilde kilo verebilir, hatta o zaafımız olan harika tatlıları da yiyebiliriz. Oluşturulan yanlış diyet algısı kişide yeme bozukluklarını doğurabilir. Bu nedenle profesyonel destek almak ilk kuralımız olmalıdır. Özellikle stresli olduğumuz dönemlerde yemek yemeyi abartabiliriz. Bu gibi durumlarda yemeğin beslenmenin de önüne geçtiğini belli bir zaman sonra fark ederiz. Araştırmacılar, kilo vermenin en iyi yolunun; üst üste diyet yapıp her pazartesi başlayıp cuma günü pes edilen diyetler olmadığını, bunun yerine, bol egzersiz ile beraber düzenli bir diyet programı uygulamanın gerekliliğini vurgulamışlardır. Diyet programınız uygulanmadan önce herhangi bir yeme bozukluğunuzun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Anoreksiya Nervoza, yemek yemenin reddedilmesi ve beklenen ağırlığın %85′ ini koruyamama ile tanımlanır. Kişi kilo alma ve şişmanlama korkusuyla karakterize edilir. Çok ince olmalarına rağmen artık kendilerini şişman olarak görürler. Kişide beden algısında bozulmalar mevcuttur.
Bir diğer yeme bozukluğu Bulimia Nervozada ise, en az üç ay boyunca haftada minimum iki aşırı yemek yeme alemi ve yemek yemeyi durduramama korkusu, düzenli olarak kusma, aşırı diyet yapma, vücut şekli ve kilo ile ilgili aşırı endişe ile karakterize ediliyor. Bu tür yeme bozukluklarında; aile terapisinin başarılı olduğunu düşünmekteyim. Aile desteği ile çocuklarının yemek yemeye başlamasına yardım sürecine katılıyor ve yavaş yavaş yemek yemenin kontrolünü çocuklarına bırakmaları sağlanıyor. Terapide amaç, sağlıklı bir şekilde kilo kontrolünü sağlamak ve kendilik imgesini koruyabilmektir.
Uzman Psikolog/Aile Danışmanı Aslıhan Bereketoğlu
Yeme Bozukluğu Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Nervoza
11
Mar